Ψηλώνει» η «ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ V» Με εντατικούς ρυθμούς προχωρά το μεγαλύτερο έργο της ΔΕΗ

«Ψηλώνει» μέρα με τη μέρα η μονάδα «ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ V», την οποία κατασκευάζει για λογαριασμό της ΔΕΗ η κατασκευαστική εταιρία ΤΕΡΝΑ. Η πρόοδος που σημειώνει το έργο στην εξέλιξή του είναι ικανοποιητική και οι ρυθμοί θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο, στο αμέσως προσεχές διάστημα, αφού οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο από 300-400 που είναι σήμερα, αναμένεται στα τέλη του τρέχοντος έτους να φτάσουν στους 1.700 εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων.

Η διαπίστωση από το οδοιπορικό του «e-ptolemeos.gr» στο εργοτάξιο, είναι ότι η κατασκευή της πιο σύγχρονης, αντιρρυπαντικής και μεγαλύτερης μονάδας της ΔΕΗ, κατασκευάζεται με γοργούς ρυθμούς και θα παραδοθεί στην ώρα της. «Στις αρχές του 2020 ολοκληρώνονται οι εργασίες και παραδίδουμε το έργο στη ΔΕΗ», διαβεβαίωσε ο εργοταξιάρχης Δημήτρης Σαγιάννης, προσθέτοντας ότι «είμαστε εντός του χρονοδιαγράμματος που υπαγορεύεται από την συμβατική μας υποχρέωση». Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση της ΔΕΗ, ύψους 1,4 δισ. ευρώ, δυναμικότητας 660MW ηλεκτρικής ενέργειας και 140MW για την τηλεθέρμανση της πόλης της Πτολεμαΐδας. Υπενθυμίζεται ότι η σύμβαση είχε υπογραφεί στις 29 Μαρτίου 2013, αλλά η κατασκευαστική περίοδος άρχισε από τον Δεκέμβριο του 2015, καθώς έπρεπε να λυθούν ορισμένα διαδικαστικά θέματα, ενώ η εγγυητική επιστολή είχε κατατεθεί τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. Ο χρόνος κατασκευής ανέρχεται σε 50 μήνες.

Να σημειωθεί ότι ανάδοχος του έργου είναι η ΤΕΡΝΑ, η οποία με τη σειρά της έδωσε πολλές εργολαβίες. Μόνο οι βασικοί εργολάβοι ανέρχονται σε 30-40, ενώ ο αριθμός των μικροεργολάβων είναι πολλαπλάσιος. «Τα βασικά σημεία του έργου, που είναι το λεβητοστάσιο, το ηλεκτρολογικό κτήριο, το μηχανοστάσιο, η τουρμπίνα, ο πύργος ψύξης και τα βοηθητικά κτήρια, καθώς και το επιβλητικό κλιμακοστάσιο που είναι το ψηλότερο κτήριο, έχουν προχωρήσει όλα σε σημαντικό βαθμό», σύμφωνα με τον Δ. Σαγιάννη. Με την έλευση της άνοιξης και με τις μαζικές προσλήψεις που έπονται, οι εργασίες θα συνεχιστούν με μεγαλύτερη ένταση, ως προς τα έργα πολιτικού μηχανικού. Συγχρόνως ξεκινούν μετά το Πάσχα και τα μηχανολογικά έργα, αφού εγκαθίστανται κανονικά στο εργοτάξιο οι μηχανολόγοι με τα συνεργεία τους, ενώ τα ηλεκτρολογικά έργα ξεκινούν το 2018. Ήδη έχει αρχίσει η παραλαβή κομματιών του μηχανολογικού εξοπλισμού. Ειδικότερα ξεκινά η ανέγερση του λέβητα, ο μεγαλύτερος που έχει εγκατασταθεί σε εργοστάσιο της ΔΕΗ, με 130 μέτρα ύψος.

Η γεννήτρια και ο μετασχηματιστής είναι δύο βασικά κομμάτια της εγκατάστασης, η προμήθεια των οποίων αναμένεται τους επόμενους μήνες. «Πονοκέφαλο» για τους εργολήπτες αποτελεί η μεταφορά αυτού του γιγάντιου εξοπλισμού. Έτσι οργανώνονται δύο ειδικές μεταφορές από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης στην Πτολεμαΐδα. Η μεταφορά τους θα γίνει σιδηροδρομικώς μέχρι την Βέροια, για να μην δημιουργηθεί κυκλοφοριακό κομφούζιο στην συμπρωτεύσα. Από την Βέροια θα μεταφερθούν οδικώς με βαριά οχήματα μέσω Καστανιάς, αφού δεν χωράνε στα τούνελ της Εγνατίας. Βεβαίως, αυτός ο βαρύς βιομηχανικός εξοπλισμός απαιτεί και τα ανάλογα μέσα για την εγκατάστασή του. Γι’ αυτό, στη 1 Ιουνίου, αναμένεται να φτάσει στο εργοτάξιο ένας ερπυστριοφόρος τεράστιος γερανός, με ανυψωτική δυνατότητα 1.600 τόνων! Πρόκειται για τον μεγαλύτερο γερανό που θα έχει εγκατασταθεί ποτέ σε ελληνικό εργοτάξιο. Για την μεταφορά του γιγαντιαίου γερανού θα οργανωθεί μία πρωτοφανής επιχείρηση και το στήσιμό του απαιτεί έναν ολόκληρο μήνα. Ήδη στο εργοτάξιο αυτή τη στιγμή «υψώνονται» 14 γερανοί και με την ένταση των εργασιών θα στηθούν άλλοι 11.

Η κατασκευή της 5ης μονάδας της ΔΕΗ είναι μία τονωτική ένεση στην απασχόληση, καθώς στο «πικ» του έργου θα απασχολήσει περί τα 1.700 άτομα. Αυτό υπολογίζεται να γίνει στα τέλη του τρέχοντος έτους. Με δεδομένο ότι σήμερα απασχολούνται 300-400 άτομα, πρόκειται να γίνουν τους επόμενους μήνες περί τις 1.300-1.400 προσλήψεις από εργολάβους και ΤΕΡΝΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Φεβρουαρίου που μας έδωσε ο εργοταξιάρχης, από τους 350 απασχολούμενους τον συγκεκριμένο μήνα, οι 184 είναι εργαζόμενοι από την περιοχή, ποσοστό περίπου 55%.

Επίσης, σημειώνεται ότι για τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων στο εργοτάξιο λειτουργεί πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο, με ασθενοφόρο, γιατρό εργασίας και νοσηλεύτριες σε κάθε βάρδια. Επίσης η ανάδοχος εταιρία διέθεσε γραφεία στο εργατικό κέντρο Πτολεμαΐδας. «Σε συνεννόηση με την ανάδοχο εταιρία, προωθούμε τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που είναι απαραίτητα σε ένα τόσο μεγάλο έργο. Στη κατεύθυνση αυτή και με την δική μας συμβολή δημιουργήθηκε ένα άρτιο ιατρείο στο εργοτάξιο», δήλωσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαΐδας, Τάσος Τσιλφίδης. Πρόσθεσε ότι «εγώ προσωπικά ή άλλα στελέχη του Εργατικού Κέντρου βρισκόμαστε καθημερινά κάποιες ώρες στα γραφεία μας στο εργοτάξιο για την εγγραφή μελών στα αντίστοιχα σωματεία (Οικοδόμων, Εργατοτεχνιτών, Χειριστών, Ιδιωτικών Υπαλλήλων) και για την προώθηση λύσεων στα προβλήματα των εργαζομένων».

Τέλος, να σημειωθεί ότι η νέα Μονάδα V, με την λειτουργία της αλλά και τις περιβαλλοντικές της επιδόσεις, καλείται να αποδείξει πως ένα σωστό ενεργειακό μείγμα με αυστηρούς περιβαλλοντικούς κανόνες μπορούν μαζί να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης. Η ΔΕΗ μαζί με την ανάδοχο εταιρεία, καλούνται να δημιουργήσουν την πλέον σύγχρονη και αποδοτική λιγνιτική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής, που θα ενσωματώνει τις πιο καινοτόμες περιβαλλοντικές τεχνολογίες. Η μονάδα αυτή σχεδιάστηκε με σκοπό να παράγει περισσότερη ενέργεια με λιγότερο λιγνίτη αλλά και ακόμα λιγότερους ρύπους. Με αυτό τον τρόπο βελτιώνεται η περιβαλλοντική απόδοση της ΔΕΗ, καθώς η νέα Μονάδα V:

-Μειώνει την κατανάλωση λιγνίτη κατά 40%.

-Μειώνει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 40%.

-Μειώνει κατά 60% τις εκπομπές ρύπων

-Μειώνει κατά 90% τις εκπομπές σωματιδίων.

ΝΕΑ/ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Make a Wish

H ευχή του μικρού Παναγιώτη πραγματοποιήθηκε!

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ V, το μεγαλύτερο έργο της ΔΕΗ

«Ψηλώνει» μέρα με τη μέρα η μονάδα «ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ V», την οποία κατασκευάζει για λογαριασμό της ΔΕΗ η κατασκευαστική εταιρία

Height-access specialist GEDA deploys customised solutions

A new block is being built at the Ptolemaida lignite power station located about 600 km north-west of Athens in Greece. In addi...

Back to TOP